דף הביתחוויות ביפן12 מאכלים יפניים שאתם חייבים לנסות ביפן
יפן

12 מאכלים יפניים שאתם חייבים לנסות ביפן

היי כולם!

יפן, מבחינתי, היא ה-“מכה” של אכלנים. יפן מחזיקה בכמות כוכבי המישלן הרבה ביותר בעולם (230 כוכבים ליתר דיוק נכון לשנת 2019) משמע – היא מבינה באוכל.

כל פעם שאני מזמינה כרטיס טיסה ליפן אני רק חולמת על המנה הראשונה שאני הולכת לאכול ביפן. האוכל היפני גדל איתי כמעט כל חיי. ועד היום הרבה מאכלים שהייתי אוכלת כשהייתי קטנה, אני עדיין זוללת בהנאה רבה.

אז הינה לפניכם – 15 מאכלים שאתם חייבים לנסות כאשר אתם מבקרים ביפן. יש כאן נשנושים וגם מנות עיקריות. אולם קינוחים זה בכלל פוסט נפרד שאני מקווה שיצא לי לכתוב בקרוב.

עד אז, תיהנו וכמובן – בתיאבון!

אי-טדה-קימאסו! (いただきます)


1. סובה

אטריות כוסמת בצבע חום כהה שמוגש חם או קר (בדרך כלל קר), ובמנת מינימום מוסיפים פיסות של אצות-ים, ובצד רוטב לטבילה – צויו (tsuyu). הרוטב הוא תערובת של דאשי, רוטב סויה ומירין. יש מנות סובה שאפשר להוסיף להן טמפורת שרימפס, טופו, גבינה וכדומה. במנות סובה קרות, צריך לטבול כמות קטנה כל פעם ברוטב צויו ואז לאכול מהרוטב באמצעות מקלות אכילה.  במנות סובה חמות, האטריות מוגשות בתוך המרק, ולכן הסועדים אוכלים ישירות מהקערה. אם אתם בדיאטה דלת פחמימות, או שבא לכם להפחית בכמויות האוכל בזמן הטיול שלכם – סובה זה המנה בשבילכם!

מאיפה משיגים?

כמעט בכל מקום אפשר למצוא סובה כלשהי. מנות סובה יכולות להיות במסעדות יוקרתיות אבל גם יכולות להיות בתחנות רכבת בתור ארוחה מהירה לפני שעולים על הרכבת. באזור ה-Tohoku, צפון האי הונשו, מתמחה במגוון סוגים של סובה.

כמה זה עולה?

מנות סובה פשוטות, שאפשר למצוא אותן בתחנות רכבת – מהמקומות האלה שאוכלים בעמידה – יכולות לעלות בסביבות ה- 350 (10 ₪) עד 500 ין (15 ₪). אבל יש מנות סובה משודרגות יותר שיכולות לעלות בסביבות ה-1,000 עד 1,500 ין (31-46 ₪)

הערה נוספת – אני ממליצה בחום לעשות סדנת הכנת אטריות סובה, זה ממש כיף ומלמד. ובנוסף גם תוכלו לאכול את מה שהכנתם בסוף!

2. אודון

אטריות אודון הן אטריות עבות, בצבע לבן ועשויות מחיטה. חוץ מזה, דרך ההגשה שלה היא מאוד דומה לאטריות הסובה. אבל בשונה מסובה, שלרוב הוא מוגש בתור מנה קרה, האודון לרוב מוגש כמנה חמה. נהוג לאכול אטריות אודון באותו ציר כמו שאוכלים אטריות סובה בו. כמו הסובה, במידה ומגישים אודון בתצורה הקרה שלו, האטריות מוגשות לצד הרוטב. ואם מגישים את האודון חם אז הוא מוגש בתוך הציר. נהוג לתבל את המנה בצליינים קצוצים. אך נהוג גם להוסיף מעל האטריות טמפורה מסוג כלשהי. אודון אפשר לאכול גם עם רוטב קארי יפני.

מאיפה משיגים?

כמו הסובה, אודון אפשר להשיג בכל מקום. מנת אודון יכולה להיחשב כמנה זריזה לאכול לפני עליה על רכבת, והיא גם יכולה להיחשב כמנה יוקרתית במסעדת שף. הוורסטיליות היא אינסופית. ולכל אזור יש להם דרך ייחודית משלהם להכין אטריות אודון, כמו למשל שיקוקו מאוד מפורסמת באודון שלה.

כמה זה עולה?

גם כאן האודון דומה לסובה. מנת אודון יכולה לעלות 300 ין (כ-10 ₪) במסעדות לואו-קוסט, ו-2,000 ין (62 ₪) במסעדות יוקרתיות יותר.

המלצה שלי – לכל אזור חדש שאתם מגיעים, אם זה Tohoku, Kanto, Hokkaido, Kensai וכדומה, תנסו את הסובה והאודון שלהם ותלמדו על ההבדלים בין האזורים ותכירו את הגאווה האזורית של היפנים המקומיים.

3. יאקי-סובה

למרות שהשם יכול להיות מטעה. שכן, סובה זה אטריות כוסמת. יאקי-סובה אינו עשוי מאטריות סובה אלא מאטריות חיטה. בדרך כלל אטריות סיניות בסגנון ראמן. היאקי-סובה מוקפץ יחד עם רוטב יאקי-סובה (שמזכיר רוטב ווסטריישר דליל יותר) אבל לפעמים יוסיפו גם ירקות כמו כרוב, גזר וכדומה, ולפעמים גם ביצת עין.

מאיפה משיגים?

יאקי-סובה נמכר בדרך כלל בדוכני אוכל ברחובות, וכמובן אין דבר כזה פסטיבל בלי דוכן יאקי סובה.

כמה זה עולה?

בדוכני רחוב המחיר ליאקי-סובה בדרך כלל 500 ין (15 ₪) , אך זה יכול להגיע לעד 1000 ין (30 ₪)

4. אוקונומיאקי

אוקונומיאקי זהו פנקייק יפני שמשלב מגוון של מרכיבים בבלילה שמבוססת קמח. למרות שאוקונומיאקי משמעותו המילולית אומרת – “תכין איך שאתה אוהב”-  משמע יש מגוון של דרכים להכין, עדיין יש גורם משותף לכל סוגי האוקונומיאקי וזה שכולם מכילים את רוטב האוקונומיאקי, שמאוד דומה לרוטב היאקי סובה שדיברתי עליו מקודם, רק הוא סמיך הרבה יותר. אוקונומיאקי מיוחס לאזור הירושימה וקנסאי (שזה אזור קיוטו, אוסקה…) , ולכן שם יש אוקונומיאקי ייחודים משלהם. לאוקונומיאקי אפשר להוסיף מגוון של מרכיבים כמו פירות ים, ביצת עין, ירקות ועוד.

מאיפה משיגים?

אוקונומיאקי היא עוד דוגמה לאוכל רחוב יפני. וככזה אפשר להשיג מנה שכזו בדוכני מזון. מה שכן אבל שווה לכם להכיר את ההבדלים של האוקונומיאקי בהירושימה וקנסאי לעומת יתר יפן. אפשר להשיג אוקונומיאקי בכל מקום ביפן למרות שהמנה מיוחסת לקנסאי ולהירושימה. יש מקומות שאפשר להכין אוקונומיאקי בעצמך, ויש מקומות שמכינים עבורך.

כמה זה עולה?

מחיר של מנת אוקונומיאקי תלויה במסעדה ובאיכות של המרכיבים והוא נע בין 500 ין (15 ₪) ל-1,500 ין (45 ₪).

5. ראמן

אני אגיד לכם מה זה לא – יפני. האמת שהרבה מייחסים את אחת המנות הפופולריות ביפן כיפנית אך למעשה ראמן הגיע במקור מסין. ראמן היא מנה של מרק אטריות, עם אטריות חיטה סיניות והיא בדרך כלל מוגשת במרק שמבוססת על דגים או על בשר. לרוב מגישים את הראמן עם סויה או מיסו במרק. ונוסף על כך, לפעמים מוסיפים מעל ראמן ביצה רכה, רצועות בשר (בקר, עוף או חזיר) וירקות.

מאיפה משיגים?

כמו הרבה מנות ביפן, לכל אזור יש להם את הגרסה שלהם של ראמן. מאוד לא קשה למצוא ראמן ביפן, לא צריך לחפש. נוסף על כך, קשה מאוד להיתקל בראמן שלא עשוי כמו שצריך, לכן אין צורך לחפש מסעדת ראמן 5 כוכבים. רשת מפורסמת ומומלצת לאכול בה ראמן זהו רשת Ichiran. סניפים שלה אפשר למצוא כמעט בכל מקום.

כמה זה עולה?

כמו מרבית מנות אטריות ביפן, המחיר כמעט ולא עולה על 1000 ין (30 ₪). אבל זה בהחלט אפשרי בהתאם למסעדה והמיקום.

6. קארי יפני

טוב, יש קארי, שמקורו בהודו, ואז יש לכם קארי יפני – שזה אלוהי!  קארי יפני בסיסי מוגש עם מגוון של ירקות כמו למשל בצל, תפוח אדמה וגזר, ובדרך כלל מוגש עם חלבון כלשהו כמו למשל טופו, חזיר, בקר או עוף. מנה פופולרית בקרב מנות הקארי, זה קארי עם טונקאצו (Tonkatsu) שזה בדרך כלל “שניצל” חזיר אבל יכול להיות גם עוף. רוטב הקארי מוגש עם מנת אורז לבן בצד. זהו בהחלט המנות האהובות עלי כאשר הייתי ילדה קטנה ותמיד ביקשתי מאמא שלי שתעשה לי “Maze Maze” שזה ערבוב בשפה ילדותית ופשוטה.

מאיפה משיגים?

קשה מאוד לא למצוא מקום שמגיש קארי, כמעט בכל מסעדה יפנית יש מנת קארי. נוסף על כך, גם ברוב מסעדות האכול-ככל-יכולתך אפשר למצוא עמדה של רוטב קארי ואורז. רשת מומלצת למצוא בה מגוון של מנות קארי ונוסף על כך גם תבחרו לעצמכם את דרגת החריפות שאתם רוצים היא – Coco Ichibanya. תוכלו למצוא סניפים שלה בכל רחבי יפן.

כמה זה עולה?

מנת קארי יכולה לעלות בסביבות ה-500 ין (15 ₪) עד 1,500 ין (45 ₪), תלוי כמובן במקום. אבל בדרך כלל מנות יעלו בסביבות ה-1,000 ין (30 ₪).

אגב, קארי יפני היא אחת המנות שאני מבשלת בבית בישראל. אם תרצו לראות מתכון בעברית עם רכיבים שאפשר להשיג בישראל – תרשמו למטה בתגובות!

7. שאבו-שאבו

שאבו-שאבו זהו מנת Hot-Pot יפני (שזה אומר פשוט מצרכים בתוך קערה חמה) שמכיל ירקות ובשר חתוך דק-דק שאותו בישלו במים רותחים ומוגש עם רטבים לטבילה. המנה מבושלת בשולחן הסועדים כאשר מבשלים כל פרוסת בשר בנפרד.

מאיפה משיגים?

שאבו-שאבו שלא מכינים בבית אוכלים אך ורק במסעדות אכול-ככל-יכולתך. ולכן, חשוב שתבואו רעבים. אבל, יש מסעדות שגובות מחירים קצת מוגזמים לטעמי. לכן, אני תמיד ממליצה לחפש סניף של רשת שאבו-יו (Syabu-yo) שהמחירים שלו הם זולים יחסית.

כמה זה עולה?

המחיר נקבע על פי סוג הבשר שאתם לוקחים ואם אתם לוקחים תוספות כמו למשל שתייה קלה חופשית או אלכוהול חופשי. בשאבו-יו המחירים מתחילים מ-3,000 ין (93 ₪) לבנאדם.

8. יאקי-ניקו

ניקו (Niku) ביפנית זה בשר. האוכל הזה לא מורכב כל כך זה פשוט ברביקיו קוריאני שעושים אותו ביפן. אבל מה שמיוחד במנה הזו זהו החווית הבשר היפנית, ובונוס – זה אכול-ככל-יכולתך! למעשה מדובר בבישול בעצמכם, בשולחן שלכם, בשר יפני מעולה וכל זה במחיר מצחיק לעומת מה שהיינו משיגים בארץ!

מאיפה משיגים?

יש כל מיני מסעדות יאקי-ניקו וכמובן גם רשתות. מאוד קל למצוא לבד. אני יכולה להמליץ על Yaki Niku Kingu. שזהו רשת שאפשר למצוא סניפים שלה ברחבי יפן. התפריט שלהם פשוט, ההזמנה פשוטה דרך המחשב ויש אווירה כיפית במסעדה.

כמה זה עולה?

מסעדות של יאקי-ניקו בסגנון אכול-ככל-יכולתך יכולות להתחיל בסביבות ה-3,000 ין (93 ₪) כולל שתייה כמובן. אבל המחירים גם יכולים להגיע ל-9,000 ין (281 ₪). תלוי במסעדה.

9. גיודון

“קערת בשר” תרתי משמע. הקערה מכילה אורז לבן בתוספת רצועות בשר בקר מעל, בצל מטוגן שמבושל ברוטב קצת מתוק עם דאשי (ציר דגים ואצות ים), רוטב סויה ומירין. לפעמים מגישים גיודון בתוספת של ביצה חיה או ביצה אלומה. אפשר להזמין גיודון בסט שמגיע יחד עם מרק מיסו.

מאיפה משיגים?

מסעדות רבות מוכרות מנת גיודון וישנם גם רשת מסעדות שמתמחות במיוחד בהכנת גיודון. הרשת המפורסמת ביותר ביפן זהו סוקיה (Sukiya) ובנוסף יש גם את יושינויה (Yoshinoya) ומאטסויה (Matsuya).

כמה זה עולה?

ברשתות שהוזכרו לעיל המחירים תלויים באם אתם לוקחים סט ובגודל המנה. אבל המחירים נעים בין 300 ין (9 ₪) ועד 900 ין (28 ₪)

10. פנקייק יפני

להבדיל מאוקונומיאקי (שזה באמת פנקייק יפני), פנקייק יפני הינו הטוויסט החדש שיפנים מוסיפים לפנקייק המקורי שאנחנו מכירים בעולם המערבי. הפנקייק בסגנון יפני הוא אוורירי כמו סופלה, עבה כמו עוגה ויש לו טעם של גן-עדן (אם לגן-עדן היה טעם). הפנקייק היפני הוא ממש לא הארוחת בוקר המסורתית של פנקייקים וסירופ, סביר להניח שזהו קינוח ולא באמת ארוחה. אבל הי – מי משתמש בהגדרות בכלל?

מאיפה משיגים?

המוכר ביותר הוא רשת Flippers אבל לא חסר חנויות מקומיות קטנות שמוכרות את המעדן הזה.

כמה זה עולה?

במקרה של פנקייקים יפנים, טווח המחירים אינו ברור. אפשר למצוא פנקייקים במחיר של 800 ין (25 ₪), ואפשר למצוא פנקייקים ב-1,500 ין (49 ₪).

11. טאקו-יאקי

טאקו – יאקי זה “חטיף” או מנה ראשונה של כמה כדורי בצק מטוגנים אשר ממולאים בדרך כלל בתמנון קצוץ. הטאקו-יאקי מתובל בפירורי בוניטו יבשים, בצל ירוק ומעל מיונז יפני וכמו רוטב טאקו-יאקי (מזכיר קצת רוטב ווסטריישר). המנה מוגשת בדרך כלל בשישיות או בשמיניות.

מאיפה משיגים?


מקור הטאקו-יאקי הינו מאוסקה
 מאזור קנסאי. יש כמה ווריאציות למנה ולכן אני ממליצה בחום לאוהבי טאקו-יאקי לנסות מכל אזור את הטאקו-יאקי הייחודית שלהם.

טאקו-יאקי אפשר להשיג בהמון מקומות אבל אפשר בעיקר למצוא את זה בדוכנים בפסטיבלים. מבחינתי אם יש פסטיבל בלי דוכן טאקו-יאקי – זה לא פסטיבל. נדיר מאוד למצוא טאקו-יאקי במסעדות כי זה בעיקר מאכל רחוב!

כמה זה עולה?

טאקו-יאקי לא יעלה על ה-600 ין (19 ₪), ואם זה כן – תוותרו ותמשיכו הלאה. יש עוד מלא טאקו-יאקי בים.

12. ניקו-מאן

ניקו מאן זה סוג-של חטיף או ארוחה זריזה (תלוי בקיבה שלכם). זה למעשה לחמנייה מאודה, רכה וכיפית לאכילה. ממולא בדרך כלל בבשר בקר או חזיר, אבל היא יכולה להיות ממולאת במרכיבים נוספים כמו למשל רוטב פיצה.

מאיפה משיגים?

בחנויות נוחות – קונביני (Conbini) ובדוכני רחוב.

כמה זה עולה?

לחמנייה אחת לא תעלה יותר מ-200 ין (6 ₪) בקונביני.


סיכום

זהו יקירים, אלו 15 המאכלים שאתם חייבים לנסות כאשר באים לבקר ביפן. לא אשקר – זה לא נגמר כאן!

בכל מקרה אם יש לכם איזושהי מנה שברצונכם להוסיף רשימה – אתם יותר ממוזמנים לרשום לי למטה בתגובות. אשמח לשמוע את דעתכם!

תישארו מעודכנים בתוכן שעולה – אולי יהיה פוסט על קינוחים שיש ביפן.

עד אז, אני הייתי אני,

יש מצב שתאהב גם